Klaus Feldmann Camp 2-5.8.21

Den första veckan i augusti fick Akilles handbollsjuniorer en rivstart på säsongen då den tyska tränaren och utbildaren Klaus Feldmann kom till Borgå för att dra träningar. Feldmann höll också två föreläsningar med tillhörande demoträning för Akilles tränare och andra intresserade.

Hemma i Tyskland är Klaus Feldmann aktiv i www.handball-akademie.de, ett företag som är specialiserat på träning och utbildning inom handboll. Han grundade företaget för 27 år sedan och har sedan dess utbildat tränare i 50 olika länder, samt tränat handbollsspelare i alla åldrar. Han tycker själv att det är mest givande att träna unga spelare. Han spelade själv handboll som yngre, men intresserade sig mer för träningsuppdrag och började redan som 15-åring träna yngre juniorer. Han fascinerades då av uppgiften att leda en grupp och av att vara ansvarig för den.

Enligt Feldmann är en av tränarnas viktigaste uppgifter att hjälpa spelarna förutspå olika situationer genom att följa med spelet och ha ögonen på rätt saker. Handboll är en komplex sport och varje handbollsspelare måste konstant och snabbt kunna ta beslut i olika situationer, som anfallare eller som försvarare. Därför är det viktigt att hjälpa dem hitta olika strategier och verktyg för att lösa situationerna och ta rätt beslut.

Feldmann har tränat lag i många länder. Han säger att utmaningarna är desamma överallt. Å ena sidan behövs individuell skicklighet hos varje spelare. Å andra sidan är dessa egenskaper värdelösa om inte laget fungerar som en helhet.

Detta var Klaus Feldmanns andra besök i Borgå. Inom Akilles handboll hoppas vi på flera besök i framtiden.