Berömligt mellanbokslut för herrarna

Ingen som följer med bandy i Finland, kan ha undgått att notera att Akilles herrlag genomgått en stor förändring inför säsongen. Redan om man blickar tillbaka på laguppställningen i finalen senaste vår, kan man snabbt konstatera att hälften av de spelarna fattas säsongen 2022-23.

Trots alla odds och det utmanande utgångsläget har laget inlett bandyligan starkt. Efter åtta av de sammanlagt sexton matcherna i grundserien återfinns Akilles några dagar före jul på en andra plats i den haltande tabellen. Tränarkvartetten Laitinen, Lönnqvist, Lindqvist och Gustafsson har efter några svåra inledande omgångar lyckats skapa ett fungerande lag som njuter av att spela bandy, som kan och vågar tro på sina egna styrkor och där unga spelare får förtroende och värdefulla erfarenheter bredvid de mera rutinerade.

Akilles inledde säsongen borta mot OLS i medlet av november. Akilles hade dessvärre en del skador och svårflyttade arbetsturer, men trots detta och avsaknaden av träning på stor is lyckades man efter lite knaggligt spel slå uleåborgarna med siffrorna 2-3. Då Finland dessutom fick en sen värmebölja blev det nästa 2 veckor till Akilles följande match, som gick av stapeln i Villmanstrand mot regerande mästarna Veiterä. I den matchen, som väntades bli en uppvisning av favorittippade hemmalaget, visade Akilles fina takter och Veiterä kunde nog efteråt skatta sig lyckliga för 4-4 slutresultatet.

Första helgen i december var det dags för hemmapremiär i Borgå med två matcher inom ett dygn Narukerä på fredag kväll och WP35 lördag eftermiddag. Narukerä som besitter den klart starkaste spelartruppen i bandyligan denna säsong lyckades på tilläggstid slå in segermålet till 2-3, men björneborgarna dominerade inte matchen i 90 minuter, trots att de nog var värda båda poängen. Till lördagsmatchen mot WP 35 hade Akilles återfunnit självförtroendet och efter en inledande halvtimme av mera passiv skridskoåkning kunde grönskjortorna åka ifrån till en komfortabel 8-3 seger.

På självständighetsdagen besegrades Botnia utan större problem med 3-7 i Åggelby. Den 11.12 gästades Akilles av serieledarna Kampparit som kom till Borgå utan förluster från de inledande omgångarna. Efter Akilles stabila laginsats och 4-3 seger sprack dock den nollan och Akilles kasserade in ytterligare två viktiga seriepoäng. I de sista matcherna före jul mötte Akilles, Botnia och OLS hemma. Helsingforslaget fick åka hem utan poäng efter en 10-2 hemmaseger för Akilles. OLS fick se sig slagna med 6-2 på Bollplan i Borgå.

Resultaten och Akilles tabellplacering under inledningen av säsongen har antagligen överraskat en stor del av landets ’bandyexperter’. Då lagledningen dessutom uttryckt sin målsättning om att spelet skall bli bättre under säsongen, efter att man fått träna och spela ihop som lag, blir det intressant att se vad 2023 kan erbjuda i bandyväg. Över hälften av säsongen och alla de viktigaste matcherna återstår, truppen är mycket tunn och tål inga skador, men hela lagapparaten måste få berömligt vitsord efter inledningen på säsongen.

En tabellplacering bland de fyra främsta efter grundserien skulle ge Akilles en plats i den övre fortsättningsserien och minst garantera en plats i kvartsfinalserien. En placering som femma eller sämre betyder plats i nedre fortsättningsserien där de två bästa fortsättningsvis kan spela sig till kvartsfinal, men där grundseriepoängen inledningsvis faller bort.

Akilles spelar nästa match borta mot Narukerä på annandag jul. I och med bortamatchen mot JPS på trettondag, inleder Akilles en tre veckors period med sammanlagt sju matcher som avslutas mot kampparit borta fredag 27.1. Fortsättningsserierna inleds veckan därpå och slutspelet i medlet av februari.

Akilles Bandy hoppas efter den mycket positiva inledningen av säsongen på ett växande publikstöd och fler frivilliga som kunde ställa upp för klubben och hjälpa till vid våra hemmamatcher. Det går bra att kontakta någon i bandystyrelsen om man vill vara med och bygga Akilles Bandys framtid.

GOD JUL – HYVÄÄ JOULUA

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment