Täydellinen fiasko ja oikeusmurha Pallokentällä

Lauantaina nähtiin Pallokentällä hyvän ja jännittävän ottelun yliajalla ennennäkemätön fiasko ja oikeusmurha, joka kyllä herättää  monta kysymystä Porvoonseudulla. Itse ottelu oli tasainen ja vauhdikas, Akilles hallitsi hienokseltaan peliä, mutta pallo ei oikein pomppinut kotijoukkueelle ja lisäksi Narukerä puolusti hyvin ja uhrautuvasti. Varsinaisen 90 minuutin täyttyessä tilanne oli 1-1, mutta tuomarin antamalla lisäajalla Narukerän Joona Rajalan onnistunut epäurheilijamainen rankkarin kalastaminen ratkaisi lopulta ottelun.

Akilles oli useaan otteeseen huomauttanut päätuomari Antti Malaskalle ja linjatuomareille Rajalan käytöksestä kentällä. Rajala oli toistuvasti tarttunut Akilleksen puolustuspelaajien mailaan kiinni lähitilanteissa. Rajala oli jo ensimmäisellä puoliajalla onnistunut kalastamaan jäähyn Akillekselle kaatuessaan pelitilanteen ulkopuolella, kun akillespuolustaja yritti irrottaa mailaansa hänen otteestaan. Lisäksi Rajala oli heittänyt kertaalleen puolustajan mailan kentän ulkopuolelle saatuaan sen irti akillespelaajan käsistä, linjatuomari ei puuttunut tilanteeseen.

Ottelun ratkaisu syntyi, kun tuomarin määräämää lisääaikaa oli pelaamatta puolitoista minuuttia. Narukerä löi pitkän pallon kohti Akilleksen rangaistusaluetta, jossa Raoul Karlqvist otti pallon haltuun ja käynnisti vastahyökkäyksen. Tässä tilanteessa Antti Malaskan pilli soi ja hän määräsi Narukerälle rangaistuslaukauksen. Täysin tilanteen ulkopuolella Joona Rajala oli rangaistusalueelle pyrkiessään, Niels Främlingin mailaa kiinnipitämällä ja sitä repimällä, onnistunut saamaan Främlingin mailan osumaan rintaansa tai kasvoihinsa. Heittämällä tilanteessa oman mailansa ilmaan ja näyttävästi kaatumalla kasvojaan pitäen ja jääden toviksi jäälle ”tuskissaan” makaamaan, hän onnistui huijaamaan Malaskan. Tämä koko tapahtumaketju on Streamersin kolmella kameralla tallennettu. Videotallenteet todistavat Narukerän ja Joona Rajalan erittäin epäurheilijamaisen käyttäytymisen ja taktiikan ottelun voittamiseksi hinnalla millä hyvänsä. 

Viime kaudella nähtiin Porvoossa jo Narukerältä selkeää rajojen ylittämistä, kun Narukerän pelaaja luistinterällä tarkoituksella polki Akilleksen pelaaja ja vielä jälkitilanteessa ohi luistellessaan potkaisi jäässä makaavaa Denis Sadakovia. Tästä tilanteesta pelaaja jäi rankaisematta, koska Akilles ei ehtinyt määräajassa tehdä tilanteesta videotarkastusta, joka maksaa seuralle 400€. Akilles ei olisi myöskään seurana hyötynyt yksittäisen narukeräpelaajan pelikiellosta, koska voitti kyseisen ottelun ja samalla ottelusarjan. Sattumalta ottelun päätuomarina toimi Antti Malaska.

Tällaiset epäurheilijamaiset teot eivät kuulu jääpalloon eikä urheiluun yleensä. Tuomareilla ja liitoilla tulisi olla vastuu niiden poiskitkemiseksi, mutta myös valmentajilla ja pelaajilla on vastuu omasta ohjeistuksestaan ja käyttäytymisestään. Halutessaan valmentajat tai seurat voivat myös sisäisesti rankaista epäurheilijamaista pelaajaa pelikiellolla, kuten viime kauden tapauksessa. Fairplay – reilun pelin periaate on kirjattu myös jääpallon kilpailusääntöihin, siihen kuuluu esimerkiksi toisen ihmisen kunnioitus, rehellisyys, avoimuus, oikeudenmukaisuus, näitä perussääntöjä olisi varmaan Narukerän joukkueessa ja tuomarikopissa syytä kerrata vähän useammin. 

Vahvasti vaikuttaa, että kun pelit kovenevat kevättä kohti, niin Narukerässä ”tarkoitus pyhittää keinot”. Taktiikka vaikuttaa onneksi muuttuneen viime kaudesta, tai ehkä kaikkea ei olla vielä nähty? Onko Narukerän valmennus tällaisen epäurheilijamaisen taktiikan keksinyt ja seisooko monivuotinen maajoukkuekapteeni ja Narukerän nykyinen kippari Ville Aaltonen ylpeänä tällaisten asioiden takana? Oli miten oli, tällä kertaa se onnistui, kalasteleminen osui ja upposi hyvin Antti Malaskaan, voittomaalin lisäksi Akilleksen kokenut kapteeni Rolf Larsson tuohtui tilanteesta ja puhui itselleen pelikiellon ainakin seuraavaan otteluun. Kokenut päätuomari kun ei ilmeisesti osannut odottaa kirosanoja tai haistattelua ratkaisunsa jälkeen.  

Tuomareiden tehtävä ei jääpallossa ole helppo, mutta päätuomari Malaskalle ja linjatuomareille oli pelin aikana Akilleksen toimesta useasti asiallisesti huomautettu Rajalan ikävästä pelityylistä. Kun pelataan kauden tärkeimpiä pelejä ja ottelu on menossa jatkoajalle, niin ei uskoisi tuomarin viheltävän rangaistuslaukausta, ellei ole täysin varma päätöksestään tai muuten pitää kyseenalaistaa tuomarin puolueettomuutta. Tuomarin ottelun aikana tehdyt päätökset ovat jääpallossa lopullisia, eikä lopputulosta muuteta videotallenteilla tai protesteilla. Ottelusarja jatkuu keskiviikkona Porissa ja silloin on sarja ensimmäistä kertaa katkolla Narukerälle. Akilles toivottavasti lähtee otteluun vastoinkäymisestä sisuuntuneena, koska tehtävä ei tule olemaan helppo, kun vastassa on täysin keinoja kaihtamatta finaaliin pyrkivä Narukerä, porilainen yleisö ja todennäköisesti myös tuomarit. 

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment