Akilles U21 spelade hem FM-bronspengen

På lördagen avgjordes U21-juniorernas FM-medaljer i Jyväskylä. Efter en mycket speciell och svår säsong i synnerhet för lagen från Nyland möttes HIFK och Botnias sammansatta lag och Akilles i bronsmatchen. Lagen har exempelvis på grund av restriktionerna tvingats spela säsongens hemmamatcher på bortaplan. Akillesjuniorerna har inte heller haft tillgång till omklädningsrum inför sina träningar på Bollplan.

I grundserien där ordningen avgjordes baserat på poängsnitt per match, hade helsingforslaget slutat tvåa, medan Akilles var fyra. Inbördesmatcherna i grundserien kunde inte spelas. Bronsmatchen var således lagens första inbördesmöte. Väderleksförhållandena i Jyväskylä var inte de bästa, hela matchen spelades i varierande snöfall och trots att personalen gjort sitt yttersta var isen ojämn och snön försvårade allt spel längs med isen.

Själva matchen inleddes med Helsingfors i förarsätet. Akilles ledande speluppbyggare Akseli “Akke” Laakkonen och Rasmus “Fridde” Fridolfsson hade svårt att komma igång och trots att Isak “Isse” Skog i målet gjorde flera fina ingripanden stod det 2-0 på ljustavlan till Helsingfors redan efter 20 minuter. Efter 25 minuter när isen blivit svårspelad p.g.a. snön började Akilles uttnytta långa öppningar av Isse och försvaret. I den 34e spelminuten plockade Akke i full fart ner ett av Isses långa utkast och passade osjälviskt bollen åt Jonathan “Jonttu” Hyttinen som kunde rulla in reduceringen i tomt mål. Endast en minut senare forecheckade Jonttu bort bollen i anfallszon och spelade fram Fridde som kvitterade till 2-2. Aapo “Ape” Pursio gjorde 2-3 på en målvaktsretur efter en frislagsvariant och Fridde sopade ännu in en hörna före pausvilan.

I andra halvlekens 5e minut bjöd Akke på ett nytt konststycke när han än en gång skickligt plockade ner Isses 70-80 meter långa utkast och från luften slog in Akilles 2-5 ledningsmål. Efter målet kom borgålagets spel av sig så att helsingforslaget och Patrick Backman kom åt att reducera till 4-5. Närmare kom helsingforsarna dock inte akillesförsvaret med Alexander “Acku” Lindfors som libero höll tätt och Isse fixade resten. I slutet av matchen gjorde Akke ytterligare 2 mål, av vilka det första på straffslag och det andra efter Isses långa utkast.

Bronsmedaljen var välförtjänad och i laget spelade under säsongen  Isak Skog, Joel Niittyvuopio, Rasmus Ek, Daniel Ek, Nuutti Oras, Dylan Lindblad, Niklas Tallqvist, Jonathan Hyttinen, Teemu Koivunen, Miro Nuutti, Aapo Pursio, Kevin Tuominen, Arttu Salo, Roni Grek, Rasmus Sevelius, Ludde Sihvonen, Rasmus Fridolfsson, Alexander Lindfors, Filip Svennas, Otto Huopalainen samt Akseli Laakkonen.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment