Annandagsbandy i Borgå

Annandagsbandyn har långa anor även i Finland och de första bandymatcherna på annandag jul spelades redan i slutet av 1940-talet. Det dröjde dock ända till 1980-talet innan det blev en tradition med derbyn, som liknar den man har i vårt västra grannland.

Det var också på 1980-talet som borgåpubliken fick uppleva verkliga klassikermöten med rekordpubliksiffror och känslor i överflöd. Då var det den nära och kära konkurrenten HIFK som stod för motståndet. På den tiden var det mera regel än undantag att känslorna svallade både på och utanför isen.

Tråkigt nog ändrades upplägget redan för tiotal år sedan och man tänker inte längre lika mycket på publikmängd, trafik på annandag eller stämningen på plats. Akilles möter vartannat år Narukerä hemma och i år är det björneborgarnas tur att spendera annandag jul i bussen, när de regerande mästarna gästar bollplanen i Borgå.

Den trogna borgåpubliken kommer säkert ihåg hur det gick till när Narukerä senast besökte bollplan i semifinalseriens andra match våren 2023. Då blev det ett verkligt drama med efterspel som upprörde känslor långt och länge. Akilles vill säkert ta revansch för det händelseförloppet och hoppas på ett massivt stöd av hemmapubliken.

Slå ett slag för annandagsbandytraditionen i Borgå och kom till bollplan inkommande tisdag 26.12. Matchen börjar traditionsenligt kl. 15, men kom i tid så slipper ni köa!

God Jul, vi ses på annandag!

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment